Polska będzie stawiać na lokalne sieci przetwórstwa żywności – mówił wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Norbert Kaczmarczyk podczas spotkania z rolnikami w powiecie biłgorajskim.
– Polska jest bezpieczna żywnościowo, pokazują to konkretne liczby – przekonywał wiceszef resortu rolnictwa. – W ostatnich latach notowaliśmy rekordy sprzedaży, eksportu nadwyżek produktów rolno-spożywczych. Rok 2021 to było ponad 37 mld euro tych produktów. My musimy stawiać przede wszystkim na sieć przetwórstwa, żeby skracać łańcuchy dostaw, żeby kilogram żywności nie jeździł po całym kraju, aby trafić do konsumenta. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie się zabezpieczać, czyli rezygnować powoli z globalnej wioski na rzecz lokalnych sieci, lokalnego przetwórstwa. To programujemy również w krajowym planie odbudowy na ponad 4,5 mld złotych dla polskiej sieci przetwórczej.
Podczas spotkania poruszono m. in. kwestie związane z bezpieczeństwem żywnościowym Polski, planowanymi zmianami w wynagrodzeniu lekarzy weterynarii, kwestie związane z tytoniem czy pozyskiwaniem drzewa na opał z lasów prywatnych.
TsF/ opr. DySzcz
Fot. TsF