Gęsina w słodkiej kapuście z Oseredka wygrała etap powiatowy Bitwy Regionów 2022 – VII edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Na placu I Liceum Ogólnokształcącego im. Bartosza Głowackiego 13 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu tomaszowskiego zaprezentowało kuchnię regionalną.
– Panie z Kół Gospodyń Wiejskich zawsze się starają, przygotowują pomysłowe dania i pięknie je dekorują. Jednogłośnie wygrała gęsina – mówi przewodnicząca komisji Lucyna Kozyra. – Był czas, że nie były modne gęsi, indyki. Teraz to wszystko wraca. Ludzie starają się jeść zdrowo. Pełne uznanie dla osób, które odważyły się zrobić gęsinę, bo to też jest sztuka.
CZYTAJ: Tomaszów Lubelski ma nową ścieżkę edukacyjną
– Bardzo nas cieszy pierwsze miejsce naszej gęsiny w słodkiej kapuście – mówi przewodnicząca KGW „Perełki Roztoczańskie” z Oseredka. – Mięsko, gęsina była upieczona. Wcześniej upanierowana, umarynowana, kapusta odgotowana. To wszystko zostało podduszone na ogniu. Koper włoski smażony był z marchewką na tłuszczu z gęsi. Uważam, że właśnie ten koper dodał aromatu.
Drugie miejsce zajęły „Tarciuchy” KGW w Typinie, trzecie „Gęsia pierś po swojsku w towarzystwie zielonych kluseczków” KGW z Kazimierówki.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. Do konkursu w naszym województwie zgłosiło się 330 Kół Gospodyń Wiejskich.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
AP / opr. WM
Fot. Piotr Piela