Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł we wtorek przed pleśnią na owocach i warzywach, która wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny. Wyjaśnił, że nie wystarczy odkroić uszkodzoną część produktu, ponieważ cały został zaatakowany pleśnią.
Na Twitterze GIS we wtorek pojawiło się ostrzeżenie zobrazowane ikonką z napisem „Uwaga! Pleśń”.
„Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety” – napisał GIS. Zaznaczył, że w przypadku, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni, „jedzenie należy wyrzucić w całości”.
„Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia” – ostrzegł GIS.
Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to: aflatoksyna, patulina, zearalenon, fumonizyny, ochratoksyna A oraz deoksyniwalenol.
Zatrucie pleśnią może spowodować uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych, zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, pokarmowego i nerek oraz obrzęki płuc.
RL / PAP / opr. WM
Fot. pixabay.com / GIS Twitter