W Zwierzyńcu trwają dni otwarte Roztoczańskiego Parku Narodowego. Bohaterem dnia jest konik polski.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Dni Otwarte w Roztoczańskim Parku Narodowym
– Można tu wypocząć i poznać roztoczańską przyrodę – mówi wicemarszałek województwa lubelskiego, Michał Mulawa. – Jest mnóstwo gości z Polski. Inne parki narodowe również tutaj przedstawiają swoje walory turystyczne. Roztocze żyje pełnią życia. W tym sezonie turystycznym każdy znajdzie coś ciekawego, aktywny wypoczynek, wspaniała przyroda.
CZYTAJ: Spotkanie z konikiem polskim w Roztoczańskim Parku Narodowym
Pokazy tradycyjnego pieczenia podpłomyków są jedną z atrakcji dni otwartych Roztoczańskiego Parku Narodowego.
– Podpłomyki to jest najprostszy rodzaj ciasta. Piekło się je, gdy brakowało chleba – mówi Beata Skrzyńska z Guciowa. – Każda gospodyni miała do dyspozycji piec, na którym można było rzucić kawałek ciasta. I to jest mąka, zsiadłe mleko, soda i sól. To tajne cztery składniki, z których wychodzi cudowne ciasto. Potem rzucamy na płytę kuchenną, pieczemy i koniec. Dokładamy do tego jakieś masło albo jemy same.
Degustacja podpłomyków cieszy się zainteresowaniem turystów. – Moja babcia robiła takiej podpłomyki jak zostawało ciasto na makaron – mówią turyści. – Bardzo smakuje. Nie da się tego porównać z niczym.
Pokazy pieczenia podpłomyków trwają w Izbie Leśnej we Floriance koło Zwierzyńca.
Dni Otwarte w Roztoczańskim Parku Narodowym potrwają do niedzieli (07.08). Atrakcje odbywają się przy Ośrodku Edukacyjno-Muzealnym.
AP / opr. AKos
Fot. Piotr Piela