Nieważne czy rozpoczynasz swoją przygodę z gastronomią, czy masz już doświadczenie w prowadzeniu punktu gastronomicznego, to sprawdź, czy Twoja kuchnia jest wyposażona w najważniejsze elementy odpowiadające wszystkim standardom. W tym artykule przypominamy o wyposażeniu, bez którego żadna kuchnia nie będzie działała sprawnie!
Zmywarka
Nawet jeśli w domu jesteśmy przyzwyczajeni do zmywania naczyń w ręku, to w punkcie gastronomicznym naczynia muszą być poddane działaniu wysokich temperatur. Poza czystością liczy się także zabicie zarazków, które mogły znaleźć się na talerzach czy szklankach. Dodatkowo jest to proces głównie automatyczny — my musimy tylko załadować i rozładować zmywarkę kiedy skończy się czas mycia. W najlepszych restauracjach często sprzęt do zmywania jest rozdzielony na kilka urządzeń, tak aby można było idealnie doczyścić każdy rodzaj zastawy, jednak jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w gastronomii, to jedna zmywarka powinna wystarczyć!
Lodówka i zamrażalnik
A bardziej profesjonalnie szafa chłodnicza — podstawowe wyposażenie gastronomii. To w niej będziemy trzymać gotowe dania i półprodukty, które następnie będziemy serwować gościom. Nawet jeśli wszystkie dania przygotowujemy od zera, to produkty na nie przeznaczone kupujemy wcześniej i potrzebujemy miejsca, w którym będą mogły poczekać na swoją kolej.
Piec
Wiemy, jak wszechstronny jest piekarnik, a profesjonalny piec to sprzęt gastronomiczny wznoszący wszystkie jego cechy na kolejny poziom. Piec to zazwyczaj serce kuchni, możemy w nim przygotowywać świeże dania, a także przygrzewać produkty, które zostały zrobione wcześniej. Wiele modeli pozwala na dokładną kontrolę temperatury i przygotowywanie kilku potraw w tym samym czasie, co znacznie usprawnia działanie całego lokalu
Steamer
Obecnie restauracja, która nie ma w swojej ofercie dań gotowanych na parze, jest na przegranej pozycji. W Polsce bardzo popularne są dania przygotowywane w ten sposób, ponieważ tracą mniej składników odżywczych i są postrzegane jako zdrowsze. Najpopularniejszymi daniami przygotowywanymi na parze są warzywa i ryby, jednak w restauracjach azjatyckich możemy dostać także pierożki różnej maści przygotowywane właśnie w ten sposób.
Robot kuchenny
W gotowaniu liczy się czas i każdy, kto gotuje, doceni mniejszą ilość sprzątania na koniec dnia. Dlatego w lokalach, które produkują własne wypieki, ale także zupy i sosy, robot kuchenny będzie zbawienny. Możemy włożyć do niego składniki, włączyć i zapomnieć na najbliższe kilka minut, które pozwolą nam na dopilnowanie innych dań lub złapanie oddechu. Dzięki wymiennym częściom roboty kuchenne sprawdzą się w wielu rolach i po skończonym dniu zamiast pięciu urządzeń mamy do umycia jedno oraz kilka końcówek, co pochłania zdecydowanie mniej czasu, a także przestrzeni. Dlatego tym bardziej powinniście zwrócić uwagę na robota kuchennego, jeśli wasz lokal ma ograniczoną przestrzeń.
Aparatura do smażenia
Niezależnie od tego, czy serwujecie frytki, czy ryby, urządzenie do smażenia również powinno znaleźć się w waszej kuchni. Możecie zdecydować się na wersję beztłuszczową, lub popularną “frytkownicę” do przygotowywania potraw na głębokim oleju. Trzeba jednak pamiętać, żeby do smażenia należy używać oleju wysokiej jakości — zmienia to smak, zapach unoszący się w lokalu, ale także nie niszczy całej aparatury tak jak tanie substytuty.
Wysokiej jakości garnki i patelnie
To może brzmieć jak błahostka, jednak jest to podstawa dobrego gotowania. Używając wysokiej jakości produktów, nie chcemy zepsuć dania przez nierównomiernie nagrzewającą się patelnię lub gotować sos przez godzinę, ponieważ dno garnka bardzo słabo przepuszcza ciepło.
Jeśli używamy urządzeń charakterystycznych dla danej kuchni, na przykład woka, to tym bardziej powinniśmy zwrócić uwagę, czy jesteśmy w stanie przygotować na nim dania w odpowiedni sposób.
Noże i deski do krojenia
W kuchni powinno być jasne zaznaczenie, którego sprzętu używa się do mięs, którego do warzyw, a którego do ryb. Deski do krojenia specjalnie mają różne kolory, tak aby móc szybko zorientować się co do ich przeznaczenia — zielone do warzyw, czerwone do mięs. Tak samo powinniśmy zadbać o noże, które będą odpowiednie do krojenia poszczególnych składników
Specjalistyczna odzież
Kucharz powinien prezentować się godnie, ale także powinien być bezpieczny, dlatego tak ważna jest odpowiednia odzież. Na kuchni nie należy pracować w koszulce i jeansach, a od ciebie jako właściciela zależy zapewnienie odpowiednich ubrań Twoim pracownikom.
Meble gastronomiczne
W lokalu potrzebna jest przestrzeń na trzymanie nie tylko jedzenia, ale także całego sprzętu w postaci garnków, sztućców, a także urządzenia takie jak wózki kelnerskie czy okapy. Goście nie muszą tego widzieć, ale pracownicy na pewno będą wdzięczni za urządzenia łatwe w użytku i czyszczeniu!
Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien decydować się na inwestycję w sprawdzony sprzęt wysokiej jakości. Stawiając wybór na wyposażenie gastronomii Gastroprofit możesz mieć pewność, że zakupione akcesoria sprostają Twoim wymaganiom!
Artykuł sponsorowany