Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie poszukują chętnych do przetestowania suplementu otrzymanego z gniazd nasiennych, skórek jabłka oraz polskich owoców kiwi.
Preparat, który powstał w uczelnianych laboratoriach, ma wspomagać terapię chorób metabolicznych, między innymi cukrzycy, osteoporozy czy dny moczanowej.
Profesor Ewa Solarska z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka z Uniwersytetu Przyrodniczego zaznacza, że do badań zostały wybrane owoce ekologiczne. – Dlatego, że jabłka wymagają bardzo częstych zabiegów ochrony chemicznej. Są to środki bardzo niekorzystne dla zdrowia człowieka i one kumulują się w jabłku, a szczególnie w skórce. Chcę powiedzieć, że właśnie skórka należy do tych części jabłka, które zawierają najwięcej związków korzystnych dla zdrowia człowieka – nawet w od 10- do 15-krotnie większej ilości niż w miąższu jabłka.
– Suplement będzie w formie kapsułek – zapowiada prof. Paweł Glibowski kierownik poradni dietetycznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Generalnie zachęcamy oczywiście do spożywania owoców i warzyw, natomiast zdajemy sobie sprawę, że pewna część konsumentów z różnych powodów po te owoce i warzywa nie sięga. W związku z tym taki suplement jest potencjalną alternatywą. Mamy nadzieję, że te suplementy dadzą bardzo fajny efekt w postaci poprawy wskaźników biochemicznych krwi, na przykład obniżenia poziomu cholesterolu, trójglicerydów, poziomu glukozy.
CZYTAJ: Kawa z mniszkiem. Lubelscy naukowcy testują działanie nowego suplementu
– W jabłkach są związki, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwrodnikowe, które utrzymują w dobrym stanie naczynia krwionośne i przewód pokarmowy – tłumaczy prof. Ewa Solarska. – Bardzo ważne jest dobre funkcjonowanie przewodu pokarmowego i mikrobiomu jelitowego. To później odzwierciedla się w lepszym funkcjonowaniu innych organów człowieka. Jabłka zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom. W naszych badaniach największą efektywnością wykazały się owoce kiwi, na drugim miejscu gniazda nasienne, a na trzecim skórki z jabłek.
– Szukamy osób dorosłych, które mają właśnie jakieś problemy z cholesterolem, trójglicerydami, podwyższonym cukrem – mówi prof. Paweł Glibowski. – Ale tu trzeba też zaznaczyć, nie szukamy osób ze zdiagnozowaną cukrzycą. Takie osoby muszą po prostu słuchać się lekarzy. Bardzo często u osób z podwyższoną masą ciała – nadwagą czy otyłością – częściej występują te problemy. To też potencjalnie taka grupa, która jeszcze nie jest chora, ale jeśli nie będzie nic robić ze swoją dietą i nawykami, to być może w jakiejś perspektywie będzie mieć problemy.
– Polecałabym spożywanie nawet od 4 do 5 jabłek dziennie, żeby uzyskać dobry efekt ich działania. I pić sok, ale sok mętny, bo on zawiera właśnie te cenne składniki. Sok bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby, nerek czy tych organów, które oczyszczają człowieka. To ze wszech miar cenny owoc – zaznacza prof. Ewa Solarska.
– Warto do nas przyjść choćby po to, żeby się przebadać – przekonuje prof. Paweł Glibowski. – Wysyłamy na bezpłatne badania, dosyć przekrojowe, krwi. Robimy analizę składu ciała, wywiad żywieniowy. Ci ochotnicy na finał, jeśli podejmą suplementację, mogą też bezpłatnie skorzystać z naszych porad dietetycznych. Łącznie ten pakiet, gdyby go wycenić, jest warty ok. tysiąca złotych. My w związku z programem proponujemy ten pakiet bezpłatnie.
– Pestki z jednego jabłka zabezpieczają nasze dzienne zapotrzebowanie na jod. A jest to bardzo ważny pierwiastek. Jest ważny w funkcjonowaniu tarczycy, jak i zapobiega nowotworom piersi. Trzeba zjeść całe jabłko, nie wolno nic wyrzucać. Ale tylko jabłko ekologiczne – zastrzega prof. Ewa Solarska.
– Dwa razy dziennie po dwie kapsułki jest do wzięcia. Plan badawczy jest na dwa miesiące. Po takim okresie suplementacji już powinno być widać efekty – mówi prof. Paweł Glibowski.
– Stwierdzono, że kiwi wzmacnia system immunologiczny, odporność. To takie działania oczyszczające organizm, czyli wiążące te wszystkie szkodliwe związki, jak metale ciężkie. Ale takie same ma i jabłko – dodaje prof. Ewa Solarska.
Osoby zainteresowane przetestowaniem suplementu mogą zadzwonić pod numer: 507 738 171.
Trzy miesiące temu naukowcy testowali suplement na bazie mniszka lekarskiego. Badania prowadzone były pod kątem obniżania tak zwanego zespołu metabolitycznego – chodzi o otyłość, insulinooporność i cukrzycę typu drugiego. Wyniki są w trakcie opracowywania.
LilKa / opr. WM
Fot. pixabay.com / nadesłane