Ponad 20 wystawców prezentowało swoje wypieki w Kodniu podczas Bialskiego Festiwalu Sękaczy.
– Najlepsze sękacze powstają tradycyjną metodą, wypiekane są z dobrej jakości produktów – mówi Krystyna Krótkiewicz, która sękacze wyrabia od wielu lat. – Sękacz powinien być przygotowany z bardzo dobrej jakości jaj i ze swojskiego masełka i pieczony na palenisku z drewna, pieczony nad ogniskiem. Dla smaku dodaje się też trochę cytryny. Sękacz powinien być troszeczkę kwaskowaty i dość słodki. Zapach i smak przypomina dość dużą liczbę użytych jaj.
CZYTAJ: „Ich przygotowanie jest pracochłonne”. Sękacze na kiermaszu w Łomazach
W powiecie bialskim sękacze wypiekane są głównie w gminach Konstantynów, Łomazy, Międzyrzec Podlaski, Kodeń i Rossosz.
CZYTAJ: Południowe Podlasie: sękacze ozdobą wielkanocnych stołów
MaT / opr. ToMa
Fot. archiwum