Parzona, przelewana, zaparzana, smakowa lub zwykła – w Lublinie trwa Lubelski Festiwal Kawy. Podczas imprezy zorganizowano również mistrzostwa Polski Brewers CUP, czyli parzenia kawy. Zawody te odbędą się po raz pierwszy w Lublinie.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Targi Kawy, Czekolady i Herbaty
– O miano najlepszego będzie walczyć kilkudziesięciu baristów i basistek z całej Polski – mówi ekspert kawowy, Marcin Rzońca. – Zobaczymy ponad 20 zawodników, którzy będą parzyć swoją najlepszą kawę. Będą oni oceniani przez profesjonalny panel sędziów z całego świata. Będą oni oceniali, jak ta kawa została zaparzona, czy jest zbalansowany smak i bardzo dobry aromat. A wreszcie, czy to, co barista opowiada podczas swojej prezentacji, zgadza się z tym, co jurorzy wyczują w filiżance.
Zwycięzca zawodów będzie reprezentować Polskę w światowych mistrzostwach Brewers CUP w Melbourne w Australii.
Lubelski Festiwal Kawy to największa tego typu impreza w regionie. – To także okazja, by spróbować różnych smaków kawy z najdalszych zakątków świata – informuje Marcin Rzońca. – Można spróbować naprawdę bardzo dobrych kaw z różnych palarni z wielu krańców świata. Rynek kawowy bardzo mocno się w ostatnich latach zmienia i Polacy nie piją już tak dużo kawy rozpuszczalnej czy kawy niskiej jakości. Możemy tu spotkać klasyczne kawy, które smakują czekoladą czy orzechami. Ale są też kawy owocowe, ciekawe, jasne. Dla wielu osób mogą być to smaki zaskakujące; to, że kawa nie smakuje kawą.
Podczas festiwalu można też wziąć udział w Targach Kawy, Czekolady i Herbaty. Wydarzenie odbywa się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w sobotę (10.09) i niedzielę (11.09). Dziś w godz. 10.00 – 18.00, a w niedzielę w godz. 10.00-16.00.
MaTo / opr. ToMa