Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu lubartowskiego rywalizują w konkursie na najlepsze danie regionalne. Przed Pałacem Sanguszków w Lubartowie odbywa się Piknik z Produktem Polskim i I etap Bitwy Regionów.
– Pachnie niesamowicie – mówi starosta lubartowski Ewa Zybała. – Pierogami i mięsem. Są też paszteciki, pieczywo, warzywa, owoce – wszystko naprawdę świeże, smaczne. Starostwo przygotowało również potrawy z dodatkiem dziczyzny, jak też wędliny z dziczyzny.
Koło Gospodyń Wiejskich z Biadaczki przywiozło na piknik zupę wywodzącą się z kuchni Pałacu Zamoyskich w Kozłówce. – Zupa pejzanka to bardzo dobra, pożywna zupa z każdego rodzaju warzyw, z żeberkami, kapustą, grzybami, kalarepą, porem, marchewką… Zaprawiana jest puree ziemniaczanym.
Zwycięzca etapu powiatowego Bitwy Regionów swoją potrawę prezentował będzie na etapie wojewódzkim.
JP / opr. WM
Fot. Jerzy Piekarczyk