O jedzeniu na Lubelskim Festiwalu Nauki. Trwa projekt „Ogrody żywności”

restaurant g66602e5a2 1920 2022 09 12 112712

Na uczelniach i w wielu instytucjach ruszają projekty w ramach 18. Lubelskiego Festiwalu Nauki. Badacze, studenci i popularyzatorzy nauki przygotowali w sumie blisko 400 projektów.

– Zaplanowano też wydarzenia specjalne pod hasłem „Ogrody żywności” – mówi dr hab. Marzena Brodowska, zastępca koordynatora LFN z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Dowiecie się państwo na przykład, czy żywność funkcjonalna może stanowić skuteczne narzędzie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zapraszamy wszystkich pasjonujących się kuchnią na warsztaty kulinarne. Odbędą się one w pracowni gastronomicznej, a prowadzić je będzie szef kuchni Piotr Skwarek. Dodatkowo do godziny 18.00 zapraszamy na bezpłatne konsultacje do Poradni Dietetycznej.

„Ogrody żywności” odbywają się w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Szczegółowy plan znajduje się na internetowej stronie festiwalu.

SzyK / opr. GRa

Fot. pixabay.com

Exit mobile version