W Polsce wystartowała 21. kampania cukrownicza Krajowej Grupy Spożywczej. Zakłady na terenie województwa lubelskiego rozpoczną pracę jako ostatnie – na początku października.
Prognozy zakładają, że siedem cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej przerobi 6,2 mln ton buraków, które skupi od kilkunastu tysięcy polskich rolników. Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy.
– W tym roku zamierzamy pobić nasz dotychczasowy rekord produkcji cukru. Plony zapowiadają się lepiej niż w roku ubiegłym. Również poziom polaryzacji buraka jest wyższy i kształtuje się na poziomie 17% – powiedział prezes Krajowej Grupy Spożywczej Jan Wernicki.
CZYTAJ: Kampania cukrownicza trudna, ale udana
Jako ostatnie w kampanii wystartują lubelskie cukrownie: 5 października Cukrownia Krasnystaw, a trzy dni później Cukrownia Werbkowice.
Na zakończenie w trzech cukrowniach, między innymi w Werbkowicach, będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego.
TSpi / opr. PrzeG
Fot. archiwum