Startuje kampania buraczana. Lubelskie cukrownie rozpoczną pracę na początku października

20181220 111957 2022 09 12 103643

W Polsce wystartowała 21. kampania cukrownicza Krajowej Grupy Spożywczej. Zakłady na terenie województwa lubelskiego rozpoczną pracę jako ostatnie – na początku października.

Prognozy zakładają, że siedem cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej przerobi 6,2 mln ton buraków, które skupi od kilkunastu tysięcy polskich rolników. Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy.

– W tym roku zamierzamy pobić nasz dotychczasowy rekord produkcji cukru. Plony zapowiadają się lepiej niż w roku ubiegłym. Również poziom polaryzacji buraka jest wyższy i kształtuje się na poziomie 17% – powiedział prezes Krajowej Grupy Spożywczej Jan Wernicki.

CZYTAJ: Kampania cukrownicza trudna, ale udana

Jako ostatnie w kampanii wystartują lubelskie cukrownie: 5 października Cukrownia Krasnystaw, a trzy dni później Cukrownia Werbkowice.

Na zakończenie w trzech cukrowniach, między innymi w Werbkowicach, będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego.

TSpi / opr. PrzeG

Fot. archiwum

Exit mobile version