Członkinie Stowarzyszenia Kobiet Goraja – Kobieta Aktywna, celebrowały w niedzielę (16.10) jubileusz 15-lecia działalności.
– Ten okres był dla nas bardzo aktywny. Przypomniałyśmy w nim zapomniane tradycje i zwyczaje ziemi gorajskiej oraz jej muzykę. Największe sukcesy osiągnęłyśmy jednak na polu kulinarnym – przyznaje Małgorzata Duma, członkini Stowarzyszenia. – W Goraju królowała cebula i potrawy z tego warzywa były wszechobecne. Jedną z naszych sztandarowych potraw jest zupa cebulowa po gorajsku, która została zarejestrowana jako produkt regionalny województwa lubelskiego. Ale promujemy także placek cebulowy, ciasteczka z cebulą. Wszystkie te potrawy pochodzą z naszych kuchni rodzinnych: od babci, ciotki, mamy. Znane są one od dawna i ich receptury są niewątpliwie tradycyjne.
Na co dzień panie ze Stowarzyszenia uczestniczą w życiu gminy. Biorą udział w uroczystościach, same organizują i wspierają wydarzenia kulturalne, kulinarne i integrujące społeczności miasta Goraja.
TsF / opr. ToMa
Fot. TsF