„Lepsi technologowie to lepsze produkty w sklepach”. 30-lecie Lubelskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności

kra 1020 2022 10 25 185430 2022 10 25 192940

Mija 30 lat, odkąd Lubelski Oddział Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności rozpoczął działalność. Poza pracą naukową instytucja współpracuje z przemysłem, oceniając produkty wytwarzane w zakładach przetwórczych w regionie.

ZOBACZ ZDJĘCIA: Jubileusz 30-lecia oddziału Lubelskiego Towarzystwa Technologów Żywności

– Lepsi technologowie to lepsze produkty w sklepach – mówi technolog żywności, profesor Danuta Kołożyn-Krajewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – W latach 90. mieliśmy na przykład w Polsce mleko do skupu o bardzo niskiej jakości. Było trudno je przerabiać na przetwory. W tej chwili prawie całe mleko jest w klasie A, czyli o bardzo niskiej liczbie bakterii i o znakomitej jakości. Dzięki temu także przetwory mleczne są bardzo dobrej jakości. Mogą być potem bardzo długo przechowywane. 

CZYTAJ: Wiele osób wyrzuca coś, co jeszcze nadaje się do spożycia. Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska o marnowaniu żywności przez Polaków

W trakcie jubileuszowej uroczystości prof. Danuta Kołożyn-Krajewska otrzymała tytuł honorowego profesora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

FiKar / opr. WM

Fot. Krzysztof Radzki

Exit mobile version