Lublin: cebula i cebularz promują nowy miejski festiwal kulinarny

kra 0366 2022 10 29 172216

Krążki cebuli, tradycyjny cebularz, złoto, fiolet i zieleń znajdują się na plakacie promującym nowy festiwal kulinarny w Lublinie. – To nawiązuje do lubelskiego renesansu i sugeruje interpretację: mamy renesans cebuli – powiedział autor pracy Paweł Batyra. Festiwal Lublin Smaków rozpocznie się 3 listopada.

W centrum plakatu promującego pierwszy Festiwal Lublin Smaków znajduje się niesiony przez dwa anioły cebularz – wywodzący się z kuchni żydowskiej pieczony placek pszenny pokryty cebulą z makiem – i krążki czerwonej cebuli. Na planszy dostrzec można także: ciemną bazylię, zieloną pietruszkę i powtarzający się wzór występujący na kamienicach lubelskiego Starego Miasta. W kompozycji dominuje złoto, fiolet i zieleń. – Kolorystyka kojarzy się z przepychem, co nawiązuje do lubelskiego renesansu i sugeruje interpretację: mamy renesans cebuli – żartuje grafik i projektant Paweł Batyra. Przyznał, że na tradycyjnym cebularzu znajduje się biała cebula, ale na plakacie wykorzystał czerwoną odmianę, która jest „bardziej wdzięczna graficznie”.

CZYTAJ: Monodram „Lear” na 200-lecie Teatru Starego [ZDJĘCIA]

Batyra powiedział, że praca nad plakatem sprawiła mu dużą frajdę. – Już od pewnego czasu chciałem zrealizować projekt w estetyce wycinanki, trochę – mówiąc z przymrużeniem oka – kolażu w stylu dada – stwierdził dodając, że umieszczenie cebularza na plakacie przyszło mu do głowy na samym początku prac. Jak przyznał, sam jest wielkim miłośnikiem cebularzy. – Zawsze, jak przyjeżdżają do mnie znajomi czy klienci to zawsze ich obdarowuję cebularzami – powiedział.

Cebularz – wyjaśnił autor – nie jest jedynym lubelskim wątkiem na posterze. Umieszczone na nim anioły-cherubiny zostały skopiowane z wnętrz zabytkowej kaplicy Trójcy Świętej znajdującej się na Zamku w Lublinie. Na jednym z XV-wiecznych fresków znajduje się scena, na której anioł wręcza koronę królowi Jagielle. Na plakacie ten sam anioł unosi wypiek z cebulą. – Trochę się obawiałem, żeby nie przesadzać, nie zrobić tego zbyt sakralnie, ale wierzę w poczucie humoru odbiorcy – powiedział Batyra zastrzegając, że nie było jego zamiarem wywołanie kontrowersji. – To anioły zupełnie neutralne – zażartował.

Jak stwierdził, zaskoczyło go zainteresowanie jego projektem. – Dostaję sygnały od organizatorów, że zgłaszają się do nich osoby, które chciałyby sobie powiesić plakat w swoim domu. To bardzo miłe – przyznał.

CZYTAJ: Wystawa „Szukając Słów” w Warsztatach Kultury

Plakat promuje nową imprezę kulinarną w mieście – Festiwalu Lublin Smaków. W programie m.in. pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje. Jak podał Urząd Miasta, tematem przewodnim wydarzenia i głównym składnikiem przygotowywanych potraw będzie cebula. Ratusz poinformował, że cebula – warzywo uprawiane na Lubelszczyźnie od wieków – stanowi kluczowy składnik lubelskich potraw. Można ją znaleźć w wielu daniach, ale przede wszystkim w tradycyjnym cebularzu. Podczas festiwalu cebulę pod różnymi postaciami będzie można znaleźć w przystawkach, zupach i daniach głównych, a nawet deserach.

Zastępca prezydenta Lublina Beata Stepaniuk-Kuśmierzak wyjaśniła w komunikacie, że bogactwo kulinarne Lublina wynika przede wszystkim z jego wielokulturowości. – Historyczne położenie miasta na przecięciu szlaków handlowych, a tym samym na styku różnych wyznań, kultur i narodowości nieodwracalnie wpłynęło na lokalną kuchnię – stwierdziła. Jak dodała, festiwal będzie doskonałą okazją dla mieszkańców i turystów do eksplorowania lokalnej kuchni oraz odkrywania lubelskich tradycji kulinarnych.

CZYTAJ: „Ceremoniał akademicki UMCS”. Wyjątkowa wystawa do obejrzenia w Lublinie

W ramach Festiwalu zaplanowano spotkania, pokazy i warsztaty nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego regionu. W programie m.in. kolacje degustacyjne, pokazy kulinarne, warsztaty wypieku cebularzy, dla fanów piłki nożnej wspólne kibicowanie przy cebulowej przekąsce, a dla osób aktywnych tematyczne spacery z przewodnikiem szlakiem lubelskich smaków. Ponadto w listopadowe weekendy odbędzie się cykl Jarmarków Cebulowych, podczas których zaplanowano pokazy, m.in. robienia syropu, konfitur i przetworów z cebuli oraz pieczenia bułek z cebulą. W programie festiwalu przewidziano także atrakcje dla najmłodszych. Dzieci i młodzież będą mogły uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z lepienia pierogów i wypieku cebularza. Na poszczególne wydarzenia należy zapisywać się bezpośrednio u partnerów festiwalu. Część z proponowanych aktywności jest odpłatna.

Festiwal Lublin Smaków rozpocznie się w czwartek i potrwa do 30 listopada. Program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie: www.festiwalsmakow.lublin.eu

PAP / RL / opr. AKos

Fot. archiwum

Exit mobile version