Nowy festiwal – Lublin Smaków – pojawi się na mapie wydarzeń w stolicy regionu. Będą tradycyjne lubelskie dania, pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje.
– Chcemy na nowo odkryć smaki lubelskiej kuchni – mówi zastępca prezydenta miasta ds. kultury, sportu i partycypacji Beata Stepaniuk-Kuśmierzak. – Wiemy doskonale, że turystyka kulinarna bardzo się rozwija. Jest odpowiedzią na szereg potrzeb. Mam nadzieję, że i my tym festiwalem, tym motywem przewodnim wpiszemy się w gusta mieszkańców i turystów. Niech będzie smacznie, drodzy państwo.
– Głównym składnikiem przygotowanych potraw będzie cebula – zapowiada dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin Marcin Kęćko. – Idea jest taka, żeby dużo więcej mówić o tym, co już mamy, żeby może niekoniecznie ekscytować się produktami, które przychodzą do nas z zewnątrz, a bardziej skupić się na tym, co wywodzi się z naszej lokalnej, rodzimej kuchni. Ona jest bardzo ciekawa, bo wynika z krzyżówek kulturowych, które miały miejsce w historii naszego miasta.
Festiwal Lublin Smaków rozpocznie się 3 i potrwa do 30 listopada. Szczegóły są dostępne na stronie miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow.
InYa / opr. WM
Fot. nadesłane