Cebula w różnych odsłonach. Trwa festiwal Lublin Smaków

onion 1144620 1280 2022 11 04 104118

W Lublinie trwa festiwal Lublin Smaków. To nowe wydarzenie na mapie stolicy regionu. Głównym bohaterem potraw, które znalazły się w festiwalowym menu, jest cebula.

– Nie każde warzywo czy owoc da się wykorzystać w tak wielu odsłonach, jak cebulę – mówi szefowa kuchni Sylwia Stachyra, zwyciężczyni 7. edycji programu „Top Szef Polska”, która współtworzyła festiwalowe menu. – W biszkopcie znajduje się cebula. Jest także częścią karmelu cebulowego. Dodatkowo jest syrop cebulowy z odrobiną maliny. Mamy lody cebulowe i kruszonkę cebulową. Wydaje mi się, że można zrobić wiele różnych rzeczy. W odpowiedniej obróbce cebula daje nam słodki smak, dlatego będzie pasowała do deseru. Kiedy tworzyliśmy menu, podczas tych eksperymentów wychodziły nowe, zaskakujące smaki. Wydaje mi się, że to jest najcenniejsze. Idzie globalny głód. Z czego będziemy korzystać? Korzystajmy z tego, co mamy pod ręką. To tak naprawdę piękne.

Festiwal potrwa do 30 listopada. Listę restauracji biorących w nim udział można znaleźć na stronie: miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow/

EwKa / opr. WM

Fot. pixabay.com

Exit mobile version