Cebula stanie się królową rozpoczynającego się Festiwalu Lublin Smaków. To nowe wydarzenie na mapie stolicy regionu. Smakować potraw inspirowanych Lublinem będzie można przez cały miesiąc.
– Sama jestem zdziwiona, w jak wielu wariantach można wykorzystać cebulę – mówi szefowa kuchni Sylwia Stachyra, zwyciężczyni 7. edycji programu „Top Szef Polska”, która współtworzyła festiwalowe menu. – Pojawi się w deserach, piklowana, wytrawna. Będzie częścią biszkoptu, będzie karmelem, będzie smakiem, pudrem. Możemy zrobić wiele różnych rzeczy z cebuli, wykorzystując także jej strukturę. Ważne są oczywiście właściwości zdrowotne, kolory i możliwości, ponieważ nie każde warzywo czy owoc da się wykorzystać w tak wielu formach. Mamy lody cebulowe, w środku znajduje się palona cebula.
Festiwal potrwa do 30 listopada. Listę restauracji biorących w nim udział można znaleźć na stronie: miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow/.
EwKa / opr. WM
Fot. Miasto Lublin / archiwum