Kulinarna „Bitwa Regionów” w Siennicy Różanej

dough 943245 1920 2022 11 06 173735

W Siennicy Różanej w powiecie krasnostawskim 19 Kół Gospodyń Wiejskich z Lubelszczyzny bierze udział w drugim – wojewódzkim etapie konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”.

To ogólnopolski konkurs skierowany do kół gospodyń wiejskich. Zadaniem jest przygotowanie regionalnej potrawy.

– Bardzo się cieszę, że rząd Prawa i Sprawiedliwości upodmiotowił Koła Gospody Wiejskich. Po pierwsze dał im szansę na prowadzenie działalności gospodarczej – mówi europosłanka, Beata Mazurek. – Po drugie, że dał im dofinansowanie. To spowodowało to, że tak naprawdę te Koła Gospodyń Wiejskich poczuły się dowartościowane, chętnie biorą udział w różnego rodzaju imprezach takich jak „Bitwa Regionów” ale i nie tylko. Lokalnie, regionalnie prezentują bogactwo kulinarne naszych regionów, smaków.

Na stołach króluje m.in. drób, ryby i zioła.

– Przyjechałyśmy z pstrągiem w ziołach, złowionym w naszych stawach – mówi przewodnicząca KGW Zagrody z gminy Żyrzyn w powiecie puławskim: – Gotujemy wywar mięsny, a potem przygotowujemy zasmażkę ze szczawiu na wiejskim maśle. Mieszamy, miksujemy, dosmaczamy solą i pieprzem, do tego wiejskie jajo i cały smak zawarty w takiej prostocie.

Koło Gospodyń Wiejskich „Wałowianki” z Wałowic w powiecie opolskim prezentuje zupę szczawiową z dzikiego szczawiu zbieranego wiosną z wiślanych wałów – mówi Agnieszka Drozd- Bownik z Wałowic. – Chciałyśmy go unowocześnić kaparami z mniszka, czipsami z babki lancetowatej i pesto z czosnku niedźwiedziego, który jest bardzo zdrowy, aby to upiększyć i przy tym dodać smaku.

Zwycięzca finału wojewódzkiego będzie reprezentował nasz region w finale ogólnopolskim.

AP / opr. AKos

Fot. pixabay.com

Exit mobile version