Rozpoczyna się nowy miejski Festiwal – Lublin Smaków. Przez cały listopad będzie można smakować tradycyjne lubelskie dania, a składnikiem głównym będzie… cebula.
CZYTAJ: „Lublin Smaków”. Nowy festiwal kulinarny w mieście
– Lublin smakuje pięknie – mówi dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin, Marcin Kęćko. – Pierwszym komponentem to jest menu festiwalowe przygotowane przez naszych 17 partnerów: restauracje i szefów kuchni. To są naprawdę bardzo ciekawe dania. Przez potrawy mięsne, które zawierają cebule, ale też dania wegetariańskie, wegańskie. Festiwal to nie tylko menu i warsztaty, ale to też jest jarmark, który będzie miał miejsce cztery raz w listopadzie, do tego dochodzą również spacery z przewodnikiem inspiracji, kulinarne, gdzie dowiemy się jak kiedyś ta gastronomia w Lublinie wyglądała, z jakich produktów się gotowało.
Festiwal Lublin Smaków rozpoczyna się dziś pokazem kulinarnym w wykonaniu Sylwii Stachyry, zwyciężczyni 7.edycji programu ”Top Szef Polska”, w przestrzeni klubowej Browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej, o godzinie 11.00.
CZYTAJ: Lublin: cebula i cebularz promują nowy miejski festiwal kulinarny
Imprezy potrwają do 30 listopada. Listę restauracji można znaleźć na stronie: miastoinspiracji.lublin.eu/lublin-smakow/.
InYa / opr. AKos
Fot. archiwum