Przynosząc żywą choinkę do domu powinniśmy o nią zadbać. Dzięki temu drzewko dłużej zachowa swoją świeżość i zapach – informują leśnicy.
– Przynosząc choinkę z zewnątrz powinniśmy ją najpierw krótko przechować np. garażu czy klatce schodowej – mówi rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie, Ewa Pożarowszczyk. – Na takiej zasadzie, żeby tylko zahartować to drzewko, żeby nie doznało można powiedzieć tzw. szoku termicznego. Bo faktycznie to też wpływa na jakość tego drzewka i tych igieł. Tutaj staramy się sukcesywnie i w miarę możliwości podlewać to drzewko zarówno cięte, jak i doniczkowe, po to, żeby utrzymać tę sprężystość drzewa. Drzewka powinny stać jak najdalej od źródła ciepła. Jeśli już stoi przy tym grzejniku, to w miarę możliwości zakręcać ten grzejnik, żeby ta temperatura była jak najniższa.
Dzięki temu choinka nie będzie gubić igieł i dłużej postoi domu.
MaTo / opr. AKos
Fot. pixabay.com