„I drzewa mają swą Wigilię…
W najkrótszy dzień bożego roku,
Gdy błękitnieje śnieg o zmroku;.”
Tak nastrojowo o „Wigilii w lesie” pisał Leopold Staff, a skoro myślimy o świętach, czyli o choince, opłatku, jemiole, świątecznych potrawach i łakociach, to myśli same uciekają do lasu. Przecież rodzinne, tradycyjne, polskie święta Bożego Narodzenia mają swoje korzenie właśnie w lesie. Bez lasu i jego darów nie da się zrealizować przepisu na udane, rodzinne święta.
Wielu leśników także bardzo dba o zachowanie świątecznych tradycji i obyczajów. To właśnie w kredensach starych leśniczówek zachowały się przepisy na świąteczne specjały, oparte na darach lasu. Tam zawsze pachniało świątecznym bigosem, grzybami, aromatycznymi przyprawami, miodem i balsamiczna wonią żywicy.
W tak magiczny czas spotkamy się z Państwem w naszym radiowym „Leśnym wędrowaniu” tuż po 7.00 – zaprasza Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pixabay.com