Szacuje się, że w Polsce rocznie hodowanych jest około 20 tysięcy ton karpi, a Polacy zjadają ich nawet dwa razy więcej.
Jak sprawdzić czy kupowana przez nas ryba jest świeża? Na co zwrócić uwagę? Warto popatrzeć na jej oczy i łuski – podpowiada prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie Jarosław Parol. – Świeża ryba ma naturalne, żywe kolory, błyszczy się, bo jest pokryta odrobiną naturalnego śluzu, który ma pływając w wodzie. Po dotknięciu widać czy jest sprężysta, jeśli mięso wraca do pierwotnego kształtu to wiemy, że jeszcze trzyma wiązania. Spójrzmy jej w oczy, jeśli pojawia się tam mgiełka to ryba musi już chwilę leżeć.
Oprócz karpia na świątecznych stołach od kilku lat obecne są także inne gatunki ryb, takie jak pstrąg, dorsz czy sandacz.
CZYTAJ TAKŻE: Lublin: Gdzie kupić żywą choinkę [ADRESY]
CZYTAJ TAKŻE: Lublin: Sklepy otwarte w Wigilię i Boże Narodzenie [ADRESY, GODZINY OTWARCIA]
IAR / RL / opr. KS
Fot. pexels.com