Dziesiątki wystawców prezentuje swoje produkty kulinarne i wyroby rękodzielnicze na rynku w Kazimierzu Dolnym. Niedziela (11.12) to drugi dzień 15. edycji Kazimierskiego Jarmarku Świątecznego.
Swoje stoisko mają także miejscowi strażacy. – Opowiadamy o naszej działalności, ale także prezentujemy możliwości naszych druhów i ich rodzin – mówi Jerzy Kobiałka z Ochotniczej Straży Pożarnej w Kazimierzu Dolnym. – Przebojem naszego menu jest pieczony dzik. Potrzebny jest cały dzień, żeby go przygotować. A poza tym są same specjały – żurek, zupa grochowa, fasolka po bretońsku, pierożki. Myślę, że udział w festynie daje promocję straży pożarnej. I w ten sposób pozyskujemy młodych ludzi. Jest tutaj zresztą z nami kilku zaangażowanych, umundurowanych chłopców, którzy stanowią naszą drużynę młodzieżową.
CZYTAJ: Rękodzieło i regionalne przysmaki. Rozpoczął się Kazimierski Jarmark Świąteczny
Kazimierski Jarmark Świąteczny potrwa do 17.00. Jego ostatnim elementem będzie spotkanie opłatkowe.
ŁuG / opr. ToMa
Fot. Łukasz Grabczak / materiał organizatora