Święta to „gorący” czas dla lubelskiej Jadłodzielni. Mieszkańcy Lublina już po wigilii zaczęli przynosić świąteczne potrawy. Zasada działania Jadłodzielni sprowadza się do hasła „Masz nadmiar – przynieś, masz ochotę na coś do jedzenia – częstuj się!”.
Jedzenie przynoszone do Jadłodzielni musi być świeże, należy je zapakować w pojemnik i opisać, m.in. podając datę wykonania potrawy. Nie można przynosić surowego mięsa, ryb czy jajek.
– Jadłodzielnia działa od roku, teraz nasza lodówka cieszy się dużą popularnością – zarówno przynoszących jedzenie, jak i tych, którzy się nim dzielą – mówi Magdalena Kuśmierczuk.
W Lublinie Jadłodzielnia działa na targowisku przy al. Tysiąclecia w Lublinie w boksie numer 97. Dziś (27.12) w godzinach od 7.00 do 17.00 dyżur będzie pełnić wolontariusz.
MaK / SzyMon
Fot. FB