W Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie zapachniało ciastem, wanilią i rywalizacją. Prawie 30 uczniów z Lubelskiego przystąpiło do wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
– To swego rodzaju sprawdzian przed przyszłą pracą. Jest rywalizacja i satysfakcja – mówią uczestnicy. – Dekorowanie to sztuka.
Zadania dla cukierników to: złożenie i udekorowanie tortu jednopiętrowego z zastosowaniem dowolnego kremu o określonym smaku oraz torciku do degustacji bez dekoracji, wykonanie figurek marcepanowych i ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną oraz napisu okolicznościowego z czekolady. Piekarze muszą uformować i przygotować do wypieku bułki pszenne, kajzerki, plecionki, chałki, rogale oraz drożdżówki.
Młodym nie brakuje pomysłowości. – Precyzyjne wykonanie wymaga czasu i cierpliwości. Dobrym piekarzem lub cukiernikiem może zostać zarówno dziewczyna, jak i chłopak. Z tymi zawodami wiążemy swoją przyszłość. Przecież wszyscy lubią jeść… słodycze.
– Kształcimy w zawodach poszukiwanych obecnie na rynku pracy. Mamy wyspecjalizowaną kadrę. Pracodawcy chętnie z nami współpracują – podkreśla Barbara Sieńko, dyrektor Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. – Turniej to dla naszych uczniów sprawdzian ich praktycznych umiejętności. Poprzeczka jest z roku na rok ustawiana coraz wyżej.
– Ten turniej po raz kolejny pokazuje, że mistrzem można być w każdej dziedzinie jeśli nie brakuje pasji i przygotowania. Wybierz zawód, którą kochasz, a nie będziesz musiał pracować – dodaje Teresa Misiuk, lubelski kurator oświaty. – To przedsięwzięcie, w które bardzo mocno wpisują się pracodawcy.
Temat przewodni smakowitych zmagań to „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Najlepsi z najlepszych wezmą udział w turnieju ogólnopolskim.
RMaj / opr. MatA
Turniej piekarski i cukierniczy w Lublinie, 23.01.2019, fot. Mirosław Trembecki