10 owiec świniarek wypasa się przy ul. Żeglarskiej, w okolicach Zalewu Zemborzyckiego. Lublin to jedno z pierwszych miast w Polsce, w których prowadzony jest taki wypas.
To inicjatywa inż. Jacka Sokołowskiego z Wydziału Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego. Owiec pilnują psy pasterskie rasy Biały Owczarek Szwajcarski. Mają one wieloletnie doświadczenie i certyfikat psa terapeutycznego.
– Ten wypas ma kilka znaczeń, oprócz ekologicznego. Możemy obserwować i badać zachowania owiec i psów oraz zachodzące między nimi interakcje. A poza tym, taki wypas to ogromna atrakcja dla wypoczywających nad Zalewem Zemborzyckim – mówi rzecznik prasowy Uniwersytetu Przyrodniczego Iwona Pachcińska.
Wypas owiec aktywizuje bioróżnorodność, stanowi ekologiczny sposób kontroli chwastów, ponieważ zwierzęta w naturalny sposób je usuwają. Owce są w stanie „wykosić” tereny trudno dostępne dla zwykłych kosiarek takich jak strome stoki czy rowy. Ponadto poprawiają żyzność gleby.
– Uczelnia wnioskowała o kilka lokalizacji dla wypasu, także w centrum miasta, na przykład przy ul. Głębokiej. Mamy nadzieje, że otrzymamy zgodę – dodaje rzecznik uniwersytetu.
Owce będą wypasane do późnej jesieni.
PaSe
Fot. inż. Jacek Sokołowkski / up.lublin.pl