W Ogrodzie Botanicznym UMCS można dziś spróbować ziół, owoców i warzyw oraz naturalnych wyrobów roślinnych, a także zasięgnąć porad dietetycznych. Trwa tutaj wydarzenie z cyklu „Wokół zdrowia”.
– Promujemy zdrowe odżywanie. Zachęcamy do próbowania sezonowych owoców i warzyw – mówi Karolina Tymoszuk z Ogrodu Botanicznego w Lublinie: – Mamy też owoce z różnych rejonów świata – dodaje.
Naturalne, dziko rosnące zioła w lecznicze syropy zamienia Aleksandra Ryzner ze wsi Leszczawka na Pogórzu Przemyskim: – Korzystam z tego, co nam daje przyroda. Pieczołowicie to zbieram – zaznacza: – Mam właściwie całą aptekę. Mniszek lekarski z bluszczykiem kurdybankiem to jeden syrop. Później jest lnica pospolita, kwiat tarniny i owoc czarnego winogronu, dziurawiec, krwawnik. Pomagają nam się leczyć i głównie wspomagają proces samonaprawy. Każdy z nas ma system immunologiczny i w niektórych sytuacjach wystarczy go tylko delikatnie pobudzić, a on sam sobie poradzi. Zioła to najlepsze i najsprawniejsze fabryki farmaceutyczne na całym świecie.
W Ogrodzie Botanicznym można spróbować naturalnych wyrobów roślinnych, czy uzyskać porady dietetyczne. Chętni mogą skorzystać także z analizy masy i składu ciała oraz poznać mało znane rośliny jadalne. Są także owocowo-warzywne układanki dla dzieci.
Wydarzenie potrwa do 16.00.
PaSe (opr. DySzcz)
Fot. Sebastian Pawlak