Lubelscy naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej otrzymali patent na preparat do zwalczania i zapobiegania chorobom pszczół. Zespołem pracującym nad wynalazkiem kierowała doktor habilitowana Aneta Ptaszyńska, profesor UMCS.
Naukowcy wyizolowali z przewodu pokarmowego pszczół miododajnych szczepy bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus. Następnie zastosowali je do zwalczania i zapobiegania chorobom pszczół. Na bazie bakterii przygotowali też preparaty probiotyczne.
CZYTAJ TAKŻE: Lubelski lek podniesie odporność pszczół
Lubelski zespół badawczy był już nagradzany za badania będące podstawą patentu. Otrzymał między innymi Międzynarodową Nagrodę Eiffel, przyznawana przez Francuską Federację Wynalazców oraz złoty medal na Europejskich Targach Kreatywności i Wynalazczości Euroinvent.
CZYTAJ TAKŻE: Naukowcy UMCS nagrodzeni w Niemczech
MaK / opr. ToMa
Fot. archiwum