Pokrzywa kojarzona jest przede wszystkim z nieprzyjemnym uczuciem oparzenia podczas kontaktu z jej liśćmi bądź łodygą. W wyniku czego, jest ona niedocenianą rośliną, traktowaną jako zwykły chwast. A ma dużo właściwości prozdrowotnych. Jednym z nich jest wzmacnianie organizmu. Już w medycynie ludowej była znana ze swoich antybakteryjnych właściwości i często nazywano ją naturalnym antybiotykiem.
– Niegdyś była składnikiem zupy podawanej na obiad, a teraz wykorzystywana jest najczęściej jako herbata czy też dodatek do paszy dla zwierząt. Pokrzywę można również wykorzystywać do soków, koktajli, makaronu czy w formie smażonej. A nawet można upiec chleb pokrzywowy – mówi Tomasz Falba, właściciel gospodarstwa ekologicznego, od lat zajmuje się zielarstwem.
Chleb upieczony z mąki pokrzywowej ma charakterystyczny zielony kolor. W porównaniu do mąki jęczmiennej i pszennej, mąka z pokrzywy ma znacznie więcej białka, tłuszczu, wapnia oraz posiada niski indeks glikemiczny.
AnKo
Fot. pixabay.com