W siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ul. Karłowicza odbyły się obrady nad wyborem laureatów „Bitwy Regionów” – konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich.
– Zadaniem uczestników konkursu było nagranie dwuminutowego filmu, prezentującego potrawę charakterystyczną dla danego regionu, przygotowanego w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Będziemy zwracać uwagę na wiele rzeczy – mówi Piotr Huszcz, przewodniczący komisji konkursowej. – Ocenialiśmy zgodność przepisów, zgodność z tradycją, historię tych potraw i ich pochodzenie. Forma oceny konkursu faktycznie jest nietypowa. Musimy ocenić potrawy, które są nagrane w postaci filmu. To ciężka sprawa, że nie możemy ich spróbować, czego żałuję – dodaje.
ZOBACZ ZDJĘCIA: „Bitwy regionów”, czyli konkursu kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich
– To wyzwanie nie tylko dla nas, jeśli chodzi o ocenę, ale także dla uczestników, którzy musieli się zmierzyć z nowymi technologiami – mówi Aneta Dyrla, zastępca przewodniczącego komisji konkursowej. – Nowoczesność wchodzi również do Kół Gospodyń Wiejskich, które właśnie w ten sposób próbują się gdzieś tam pokazać. Co ciekawe i ważne, to jest wszystko nagrane i na pewno nigdzie nie zginie. Myślę, że to dotrze też do szerszego grona odbiorców, co jest wartością dodaną do tego konkursu – dodaje.
Zwycięzców poznamy w poniedziałek (19.07).
RyK / opr. WT
Fot. Iwona Burdzanowska