Kiermasz żywności ekologicznej, pokazy gotowania i degustacje – to atrakcje trwającego w Wojsławicach, w powiecie chełmskim, finału 20. Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jest to ogólnopolski konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną.
– Możemy być dumni z naszej kuchni regionalnej – mówi dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Ewa Szałachwiej. – Mamy tu przepyszne przepisy. Receptury przygotowywane przez nasze babcie wracają do łask i królują również teraz. Mamy tu między innymi zupę cebulową z goraja, zupę dziadówkę, jak również ser z różnymi ziołami.
– Przy okazji konkursu możemy pokazać nasze atrakcje – mówi wójt gminy Wojsławice Henryk Gołębiowski. – Nasi goście mają możliwość zwiedzić nasze atrakcje turystyczne: Izbę Tradycji Ziemi Wojsławickiej, kościół rzymskokatolicki, cerkiew prawosławną, jak również źródła, wąwozy i to, co mamy najpiękniejsze na terenie gminy.
W programie imprezy na Targowisku Gminnym „Mój Rynek” w Wojsławicach są także występy zespołów muzycznych i kapel ludowych.
ŁoM / opr. WM
Fot. M. Łobejko