Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły kolejne cztery produkty z województwa lubelskiego. To masłomęcki chleb na zakwasie, cybulniki, kryzysówki oraz ocet jabłkowy.
Masłomęcki chleb na zakwasie wypiekany przez gospodynie w Masłomęczu obecny jest w kuchni tego regionu od 40 lat.
Cybulniki to potrawa tatarska wytwarzana przez gospodynie z Łobaczewa Małego. To rodzaj pierogów pieczonych, nadziewanych farszem.
Pierogi z ziemniakami i cebulą to jedna z odsłon pierogów kuchni lubelskiej. Z uwagi na małą liczbę składników zwie się je „kryzysówkami”.
Ocet jabłkowy bełżecki wyrabia się z winnych odmian jabłek, a wyciśnięty z nich sok rozlewa się do kadzi. Okres fermentacji wynosi 6 miesięcy.
Na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się obecnie ponad 2000 produktów. Nasze województwo może się pochwalić już 236 produktami, co daje nam drugie miejsce w kraju. Liderem jest Podkarpackie.
TSpi / opr. PrzeG
Fot. nadesłane