Pierogi jagodowe lubelskie, kaczka faszerowana kaszą z Wilkowa, czebureki, zakwas z kiszonych buraków, piróg z jabłkiem i pieróg jaglany starowiejski. To nowe produkty wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Tym samym Lubelszczyzna ma 250 kulinarnych specjałów, a region zajmuje pierwsze miejsce w krajowym rankingu.
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to lista przetworów rolnych, środków spożywczych i napoi spirytusowych, których jakość lub wyjątkowe właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Mowa o metodach wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Zarejestrowany produkt powinien należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
Wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy składać do Marszałka Województwa Lubelskiego. Informacje oraz formularze wniosków dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
PaSe / opr. WM
Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie