Cztery kolejne potrawy z województwa lubelskiego trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasze województwo może się pochwalić już 236 produktami wpisanymi na tą listę, co daje nam drugie miejsce w kraju.
– Te produkty to masłomęcki chleb na zakwasie, cybulniki, pierogi z ziemniakami i cebulą oraz ocet jabłkowy bełżecki – mówi członek zarządu województwa lubelskiego Sebastian Trojak. – Z całą pewnością drugie miejsce nam nie odpowiada i walczymy o to, żeby przebić Podkarpackie, ponieważ osobiście uważam, że nasz region jest regionem stricte nastawionym na to, aby promować produkty zdrowe, najlepszej jakości. To, że mamy cztery nowe produkty tylko nas dopinguje do tego, aby tych produktów było jak najwięcej. Cechą, która wyróżnia te produkty jest to, że są one produkowane od co najmniej 25 lat.
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to lista produktów rolnych, środków spożywczych i napoi spirytusowych, których jakość lub wyjątkowe właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Ponadto produkt taki powinien należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
Na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się obecnie ponad 2000 produktów.
RyK/ opr. DySzcz
Fot. nadesłane