Nieumiejętne grillowanie może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie – przestrzegają specjaliści.
– Nie powinniśmy narażać produktów na bezpośredni kontakt z ogniem. Najlepiej grillować na tackach – mówi dr n. med. Bogdan Szponar z Zakładu Edukacji Dietetycznej i Żywieniowej. – Ważne jest takie prowadzenie procesu przez dłuższy czas, w niższej temperaturze, aby uzyskać pożądany efekt smakowy, ale bez czegoś takiego, co nazywamy zwęgloną skórką, co jest ciemne i trudne do strawienia, a wręcz niemożliwe dla naszego organizmu, i w czym kryją się szkodliwe dla nas substancje. Starajmy się nie grillować produktów, tylko surowce. Produkty w postaci na przykład kiełbasy mamy dostępne cały rok, więc wykorzystujmy ten okres do grillowania mięs ze średnią zawartością tłuszczu. Wiadomo, że tłuszcz w trakcie grillowania się wytopi i dzięki temu potrawa stanie się mniej kaloryczna.
Należy unikać grillowania peklowanych i wędzonych produktów.
LilKa / opr. WM
Fot. Uniwersytet Medyczny