330 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego weźmie udział w tegorocznym konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”. Właśnie ruszają finały regionalne, które odbędą się w każdym powiecie. Pierwszy zorganizowano w Poniatowej w powiecie opolskim.
– Zadaniem Kół Gospodyń Wiejskich jest przygotowanie regionalnej potrawy. Ale oceniamy nie tylko smak i wygląd – mówi dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie Kamila Grzywaczewska. – Przede wszystkim kładziemy tutaj nacisk na historię, na potrawę, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Teraz te koła są wielopokoleniowe. Czyli widzimy w nich dzieci, młode kobiety, babcie, prababcie. To jest właśnie piękne. Ta potrawa, która będzie przygotowana, ma być ściśle związana z historią i z tradycją danego koła; z tym, gdzie ma ono siedzibę.
CZYTAJ: „Nareszcie coś się ruszyło”. Kaniorowcy koncertowo podsumowują rok [ZDJĘCIA]
– Żeby wygrać, sięgamy do przepisów naszych babć – mówi Krystyna Rosińska z Koła Gospodyń Wiejskich Kraczewice. – Proponujemy gołąbki z kaszy jaglanej z prawdziwymi grzybkami, zasmażane z prawdziwym olejem z rzepaku, cebulką oraz sosem grzybowym. To jest przepis naszej babci Basi. Ona tak gotowała. W kole wszystkie stwierdziłyśmy, że zrobimy te gołąbki. Troszkę na to trzeba poświęcić czasu, bo kaszę trzeba uprażyć, grzybki obgotować, pokroić, uwarzyć kapustę, wszystko doprawić.
W niedzielę (19.06) powiatowy konkurs odbędzie się w Rososzy w powiecie ryckim. W przyszłym tygodniu „Bitwa Regionów” zostanie zorganizowana w Karolówce w powiecie włodawskim i Zakrzówku w powiecie kraśnickim.
Kolejne konkursy odbędą się w czerwcu, lipcu, sierpniu i we wrześniu we wszystkich powiatach ojewództwa. Zwycięzca finału wojewódzkiego będzie reprezentował nasz region w finale ogólnopolskim.
TSpi / opr. LysA
Fot. pixabay.com