Ser kozi podpuszczkowy wędzony z ziołami, oponki drożdżowe i nalewka z gruszki to zwycięskie „Smaki Zamościa i Roztocza” – konkursu towarzyszącego Jarmarkowi Hetmańskiemu. Do konkursu zgłoszono 40 kulinariów w trzech kategoriach: wyroby gastronomiczne, wypieki i nalewki.
– Dużo potraw, ciekawe smaki, bardzo ciekawe połączenia – podsumowuje przewodniczący jury, szef kuchni hotelu Artis Marcin Sikora. – Wszystkie potrawy były połączone z kuchnią regionalną, były przedstawione przepisy zapomniane, „z babci na babcię”.
W kategorii wypieki za oponki drożdżowe i rabarbarowiec dwie nagrody zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Chomęciskach Dużych. Mówi przewodnicząca Koła Agnieszka Zderkiewicz: – Cały czas coś gotujemy i pieczemy, próbujemy nowych przepisów, a dawne chcemy przerabiać. Z roku na rok takie konkursy pozwalają nam podnosić nasz poziom kulinarny.
Jury przyznało 9 nagród. W kategorii wyroby gastronomiczne wygrał ser kozi podpuszczkowy Barbary Kuczaj z Udrycz, wypieków – oponki drożdżowe KGW Chomęciska Duże, a nalewek – nalewka z gruszki przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Szarowolanki.
Pozostałe wyniki:
Wyroby gastronomiczne:
III miejsce – ogniste czubaretki Agi (KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii)
II miejsce – powidła świerkowe (Edyta Kuźniarska)
Wypieki:
III miejsce – rabarbarowiec (KGW Chomęciska Duże)
II miejsce – letni sernik z rabarbarem (KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii)
Nalewki:
III miejsce – nalewka z mirabelki (Uroczysko Iwnia)
II miejsce – śliwkówka (KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii)
AP/ opr. DySzcz
Fot. AP