W lecie rośnie apetyt na słońce oraz na grillowanie. Jednym z najzdrowszych produktów na grilla są ryby, które dzisiaj (09.07.) są tematem przewodnim pikniku w Krasnobrodzie.
CZYTAJ: Sum, tołpyga i złote rybki. Akwarium pełne ryb na pikniku w Krasnobrodzie
– Rybę możemy grillować w całości lub w filecie – mówi wiceprzewodnicząca Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Roztocze” Anna Kuśmierczak-Kuceł. – Ryba nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy sól, pieprz, zioła, cebula, papryka. Obrzucamy rybę ziołami i ulubionymi warzywami i krótko grillujemy. Ryba nie potrzebuje dużo czasu, żeby jej nie za bardzo wysuszyć. Najbardziej na grilla nadaje się karp, ponieważ jest średnio tłusty i pasują do niego wszystkie dodatki. Uważam, że niepotrzebne są żadne suplementy. Wystarczy trzy razy w tygodniu jeść rybę.
Piknik został sfinansowany ze środków Unii Europejskiej z programu „Rybactwo i morze”. Współorganizatorem pikniku jest Rybacka Lokalna Grupa Działania „Roztocze”.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Piknik Rybacki w Krasnobrodzie
AO/ opr. DySzcz
Fot. Piotr Piela