30-lecie obchodzi Oddział Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Uroczystość będzie połączona z nadaniem tytułu honorowego profesora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. Danucie Kołożyn-Krajewskiej.
Naukowiec zajmuje się higieną produkcji żywności; zarządzaniem jakością żywności oraz systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności, Pracuje w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska wygłosi w Lublinie okolicznościowy wykład: „Jedenaste: nie marnuj żywności”.
Oddział Lubelski PTTŻ został powołany 18 grudnia 1992 r. z inicjatywy grupy założycieli wywodzących się między innymi z Akademii Rolniczej w Lublinie. Poza działalnością naukową współpracuje z przemysłem – oceniając różne produkty spożywcze wytwarzanych w zakładach przetwórczych w regionie.
Początek uroczystości o godzinie 11.00 w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
TSpi/ opr. DySzcz
Fot. FB