Mija 30 lat, odkąd Lubelski Oddział Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności rozpoczął działalność. Poza pracą naukową instytucja współpracuje z przemysłem, oceniając produkty wytwarzane w zakładach przetwórczych w regionie.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Jubileusz 30-lecia oddziału Lubelskiego Towarzystwa Technologów Żywności
– Lepsi technologowie to lepsze produkty w sklepach – mówi technolog żywności, profesor Danuta Kołożyn-Krajewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – W latach 90. mieliśmy na przykład w Polsce mleko do skupu o bardzo niskiej jakości. Było trudno je przerabiać na przetwory. W tej chwili prawie całe mleko jest w klasie A, czyli o bardzo niskiej liczbie bakterii i o znakomitej jakości. Dzięki temu także przetwory mleczne są bardzo dobrej jakości. Mogą być potem bardzo długo przechowywane.
W trakcie jubileuszowej uroczystości prof. Danuta Kołożyn-Krajewska otrzymała tytuł honorowego profesora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
FiKar / opr. WM
Fot. Krzysztof Radzki