„Gospodarne Dominiczanki” z Dominiczyna w powiecie włodawskim zwyciężyły w finale wojewódzkiego etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Panie przygotowały gryczaki z sosem grzybowym.
ZOBACZ ZDJĘCIA: Zwycięzcy „Bitwy Regionów”
– Jednomyślnie wygrała kasza gryczana – mówi przewodniczący jury, kucharz ze Stowarzyszenia Kucharzy Lubelskich, Piotr Huszcz. – Miały fajną strukturę, bo były chrupkie, lekko zwięzłe. Sos był wyśmienity, aksamitny, bardzo grzybowym na wiejskiej śmietanie. Dlaczego nie mięso? Przekonała nas jednogłośnie ta kasza. Naprawdę sposób wykonania wyśmienity.
ZOBACZ ZDJĘCIA: „Bitwa Regionów”. Konkurs kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich
CZYTAJ: Kulinarna „Bitwa Regionów” w Siennicy Różanej
– To nasze regionalne, dawne wiejskie danie – cieszy się Ewa Józefczuk ze zwycięskiego Koła. – Takie biedne, bo to jest kasza gryczana, ser biały, dużo pietruszki, jajeczka. Mamy koleżankę, która robi ser, masło. Kasza jest od zaprzyjaźnionego gospodarza. Bardzo się cieszymy, że nasza potrwa wygrała.
ZOBACZ ZDJĘCIA: „Bitwa Regionów” w Siennicy Różanej
Zwyciężczynie otrzymały 5 tys. zł nagrody i będą reprezentować nasze województwo w krajowym finale „Bitwy regionów”.
Laureatem II miejsca i zdobywcą nagrody w wysokości 3,5 tys. złotych zostało KGW z Rzeczycy Księżej z powiatu kraśnickiego za przygotowanie potrawy „Pierekaczewnik”. III miejsce i dwa tysiące trafiły do KGW Sadowianki w Sadach w powiecie zamojskim za „kurę po sadowiańsku”.
Wyróżnienia w wysokości 500 złotych przyznano KGW w Zamchu gm. Obsza pow. biłgorajski za „kurdybały” i KGW w Potoku Wielkim pow. janowski za „gęś pieczoną w naszym stylu”.
AP / opr. AKos
Fot. Piotr Piela